Zeer geslaagde clinic “Werken aan de hand”

Zaterdag jl mocht ik een zeer geslaagde clinic “Werken aan de hand” geven op mijn thuisbasis Hippisch Centrum Emmen. Het motto was: Het is een Kunst en geen kunstje. Die wil ik even uitleggen: Steeds vaker zie ik berichten voorbijkomen waarbij mensen aanbieden dat je in korte tijd (soms zelfs in 1 weekend) je paard kunt opleiden tot het doen van moeilijke oefeningen (Piaffe, Passage) aan de hand. Ik schrik daar van. Het werken aan de hand is voor mij een volwaardige manier van trainen, waarbij (net als bij het rijden) het paard de tijd en gelegenheid moet krijgen zich zodanig te ontwikkelen dat hij de gevraagde oefeningen ook daadwerkelijk mentaal en fysiek aankan. Dat kost tijd en oefening, voor zowel het paard als de begeleider. Een paard slecht- of zelfs ongetraind met veel zweepgebruik in de Piaffe krijgen is in mijn ogen gewoon een slecht kunstje waarmee je het paard zeer veel schade kunt aandoen. Tijdens de clinic heb ik uitleg gegeven over de basisprincipes van het Werken aan de hand, waarna alle deelnemers met het geleerde aan de slag mochten. Zeker geen hogeschool-oefeningen maar wel allemaal paarden die oplettend en meewerkend waren en eigenaren die ervaarden dat er daadwerkelijk sprake is van training. Het mooiste compliment? De deelnemer die mij dit bericht stuurde: “Dank voor de lessen, ik heb het gevoel dat ik nu weet hoe ik op een betere, meer vriendelijke manier kan communiceren met mijn paard tijdens het werk.” Kijk, daar doe je het nu voor. 

Facebooktwitterredditmail rss

Reageren is niet mogelijk