Paarden Bewegingstherapeut

Het ontstaan van de opleiding Paarden Bewegingstherapeut.

De opleiding Paarden Bewegingstherapeut is de Nederlandse versie van de in Duitsland aangeboden opleiding ‘Physiotherapeut für Pferde’. Initiatiefneemster Esther Weber-Voigt heeft jarenlange ervaring op het gebied van paarden en gezondheid. Als Fysiotherapeute en Osteopathe heeft zij naast een brede ervaring ook een internationale klantenkring.

Steeds vaker werd zij benaderd voor lezingen, seminars en het organiseren van workshops en trainingen. Vanuit deze ervaringen besloot zij een eigen opleiding te ontwikkelen. Na jaren voorbereidingen is in 2010 de eerste jaargang in Duitsland van start gegaan.

Dankzij de jarenlange samenwerking tussen Esther en Ton Duivenvoorden ontstond al snel het plan de opleiding ook in Nederland aan te bieden. De Klassieke Scholing, bewustwording en training met grote kennis en respect richting de biomechanica van het paard, en natuurlijk de samenwerking met vele specialisten  maken deze opleiding een van grote waarde.

Naast Ton Duivenvoorden heeft ook de Portugese rijschool, onder leiding van Carlos M. Lopes en Daniel Pinto,  haar erkenning aan de opleiding gegeven.   Het opleidingsinstituut Ton Duivenvoorden is dan ook vol trots sinds 2011 de thuisbasis voor deze in Nederland unieke opleiding tot Paarden Bewegingstherapeut.

Het profiel van de Paarden Bewegingstherapeut.
De opleiding streeft er naar de toekomstige Paarden Bewegingstherapeuten zeer breed op te leiden. Naast de diverse behandelmethodes leren de studenten een gedegen anamnese af te nemen en wordt de biomechanica  van het bewegingsapparaat uitvoerig behandeld.

Om problemen binnen het bewegingsapparaat juist te kunnen analyseren wordt er tijdens de opleiding ook aandacht besteed aan secundaire oorzaken van storingen in de bewegingsafloop, gedacht kan hierbij worden aan bijvoorbeeld zadelkunde en tandheelkunde.

Na het succesvol afgesloten examen van deze opleiding die in totaal een jaar duurt is de Paarden Bewegingstherapeut in staat een gedegen anamnese af te nemen, de problemen te signaleren en hij weet deze in hun context te plaatsen.

Vanuit deze bevindingen kan de Paarden Bewegingstherapeut een individueel behandelingsplan opstellen en vervolgens ook uitvoeren. Indien noodzakelijk weet de therapeut de eigenaar van het paard door te verwijzen naar andere professionals in diverse sectoren.

De opleiding Paarden Bewegingstherapeut is zodanig opgezet dat de therapeuten in staat zijn een goede samenwerking op te bouwen met dierenartsen, trainers, zadelpassers, hoefsmeden, tandartsen en andere therapeuten die zich inzetten voor het welzijn van de paarden.

Het opleidingsinstituut Ton Duivenvoorden hecht veel waarde aan deze samenwerking en besteedt er dan ook veel aandacht aan tijdens de opleiding. De studenten leren alle anatomische benamingen in het Latijn, waardoor de toekomstige therapeuten in staat zijn op een professionele manier met elkaar te communiceren. Ook de overdracht tussen specialisten, waarbij hoofdzakelijk Latijnse benamingen gebruikt worden voor de therapeut na deze opleiding geen enkel probleem zijn.

Reageren is niet mogelijk