Paarden Bewegingstherapeut

(De 8e jaargang van de opleiding start in oktober 2023)

Het profiel van de Paarden Bewegingstherapeut.

De Paarden Bewegingstherapeut is breed opgeleid en beschikt over diverse technieken, zoals palpatie, functieonderzoek en gangenanalyse, om bewegingsbeperkingen in het paardenlichaam op te sporen en te kunnen behandelen. Daarnaast stelt de therapeut een ondersteuningsplan op met oefeningen waarmee de eigenaar het paard zelf kan ondersteunen tijdens de revalidatie. 

De gereedschapskist van de therapeut bevat dan ook een gedegen kennis van de anatomie, biomechanica en andere gerelateerde vakgebieden.  

De opleiding tot Paarden Bewegingstherapeut. 

Naast het afnemen van een gedegen anamnese leren de studenten diverse behandelmethodes toe te passen, zoals mobilisaties, massages en stretches. Om problemen binnen het bewegingsapparaat juist te kunnen analyseren is er een gedegen kennis nodig van de biomechanica. Deze wordt dan ook tijdens de opleiding uitvoerig behandeld. Ook wordt er aandacht besteed aan secundaire oorzaken van bewegingsbeperkingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gebitsproblemen, hoefproblemen of problemen veroorzaakt door het harnachement.  

De vakken 

Tijdens de opleiding komen de volgende vakken aan bod:   

Anatomie, Fysiologie, Neurologie, Ganganalyse, Anamnese, Pathologie, Biomechanica, Massage en Stretchen, Mobilisatie, Hoefkunde, Zadelkunde, Tandkunde, Trainingsleer, Gedrag en Communicatie, Hartslagmeting.  Tijdens de opleiding worden alle anatomische termen in het Latijn geleerd en gebruikt. Dit is noodzakelijk om in het werkveld met andere professionals te kunnen communiceren.

Alle vakken worden aan het eind van het jaar getoetst en afgesloten met een theorie- en/of praktijkexamen.  

Samenwerking 

De opleiding Paarden Bewegingstherapeut is zodanig opgezet dat de therapeuten in staat zijn een goede samenwerking op te bouwen met dierenartsen, trainers, zadelpassers, hoefsmeden, tandartsen en andere therapeuten die zich inzetten voor het welzijn van de paarden. 

Het opleidingsinstituut Ton Duivenvoorden hecht veel waarde aan deze samenwerking en besteedt er dan ook veel aandacht aan. Een goed voorbeeld hiervan is de samenstelling van ons docententeam waarin elke docent zijn/haar eigen specialisme heeft in een relevant vakgebied. 

[Klik hier voor ons docententeam] 

Het opleidingsinstituut Ton Duivenvoorden is er trots op sinds 2011 de thuisbasis te zijn voor deze unieke opleiding tot Paarden Bewegingstherapeut. 

Het beroep in de praktijk

De opleiding tot Paarden Bewegingstherapeut is met al een pittige opleiding maar de ervaring leert dat het met de nodige inzet  zeker te doen is.

Na de opleiding kun je zelfstandig aan de slag als Paarden Bewegingstherapeut. De meesten van onze oud-studenten hebben aansluitend ook nog andere opleidingen gevolgd waardoor ze een volledig pakket kunnen aanbieden als het gaat om het behandelen van problemen bij paarden. Omdat je als Paarden Bewegingstherapeut werkt op afspraak is het prima te combineren met een andere baan.

Uiteraard zijn we altijd bereikbaar voor verdere vragen. Dit kan per mail (info@tonduivenvoorden.nl) of telefoon (0651226023) waarbij we in de avond het best te bereiken zijn. Maar als je de voicemail inspreekt kunnen we je altijd later terugbellen.

We hopen je dit jaar als student te mogen verwelkomen!

Links naar meer informatie:

Reacties zijn gesloten.