Zadelmak maken

Het zadelmak maken van een paard is zoveel meer dan er “even” op gaan zitten, in de hoop dat het paard dit accepteert. (Of nog erger: we dwingen het paard hiertoe.) Een paard is simpelweg niet gebouwd om ons gewicht op zijn rug te dragen en daarnaast is het voor een paard ook nog eens volledig tegennatuurlijk om een ander levend wezen (een roofdier nog wel!) op zijn rug te dragen. Om dit toch te bewerkstelligen is het van belang dat het paard a) volledig vertrouwen heeft in de ruiter/eigenaar, b) goed getraind wordt zodat het ook fysiek in staat is om op een gezonde manier een mens te dragen en c) zodanig fysiek en mentaal ontwikkeld is dat het berijden hem geen schade zal toebrengen.

Om met het laatste te beginnen: Paarden onder de 4 jaar oud (gerekend vanaf 1 januari) worden bij ons nog niet zadelmak gemaakt. Hun botstructuur is daarvoor simpelweg nog niet geschikt. De ervaring leert dat paarden die op zo’n jonge leeftijd zijn ingereden, later veelal alsnog (grote) fysieke problemen krijgen. Ook mentaal krijgt een paard veel te verduren als we hem gaan berijden en ook hierbij geldt dat we een paard jonger dan vier jaar te jong vinden.

Het zadelmak maken begint bij Ton altijd vanaf de grond. Door middel van vrijwerken, longeren en aan de hand werken wordt er gewerkt aan de vertrouwensband en een gezonde opbouw van de spieren en pezen. Pas als dit in orde is, kan het paard bereden gaan worden. Stapsgewijs, waarbij het paard het tempo aangeeft, wordt het paard vertrouwd gemaakt met de kaptoom, de singel, het zadel, het ruitergewicht en tenslotte het bit. (Indien de eigenaar bitloos wil rijden wordt er ook bij het inrijden geen bit gebruikt) 

Voor het zadelmak maken van een volledig groen paard rekenen wij een periode van minimaal 3 maanden. Dit lijkt lang maar vanuit de visie van Ton is dit simpelweg de tijd die een paard nodig heeft om mentaal en fysiek gezond zadelmak gemaakt te worden. Het is een investering waar u het paard (en uzelf)  een leven lang een plezier mee doet!

Bent u geïnteresseerd en/of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Reacties zijn gesloten.